Selv om mange forskellige former for teknologi kan bruges til perimetersikring, mener Gustav Norvik, at - uanset hvad der bruges- vil kunderne være i stand til at verificere alarmen, og dette gøres bedst med et kamera.

- Takket være machine learning, neurale netværk, AI - kært barn har mange navne – så kommer der nu meget indenfor videoanalyse, som gør jobbet fuldstændig tilfredsstillende, siger Gustav Norvik.

Kombiløsning altid sikrest
Spørgsmålet om, hvorvidt videoanalyse er god nok til at udgøre perimetersikring alene, er blevet drøftet i de seneste år. Gustav Norvik mener, at det afhænger af kundens behov - hvad kunden ønsker at beskytte sig mod, og hvor mange penge kunden er villig til at bruge.

- Jeg vil sige, at for den generelle kunde er videoanalysen blevet moden nok til det. Vi har lavet mange tests, og videoanalysen er utrolig god nu, siger han.

Han understreger samtidig, at jo flere sensorer og teknologier man bruger til at beskytte sig selv, jo sikrere bliver det.

- Hvis du graver sensorer ned i jorden, som kan mærke trin, kan tyvene lægge en stige ud og gå på den for at udjævne trykket over jorden og komme forbi ubemærket. Men så tager AI-kameraet dig i stedet. Og omvendt, hvis du går med en flyttekasse over hovedet – så indikerer videoanalysen måske, at der ikke er tale om et menneske, men så reagerer jordsensorerne i stedet.

Radar kan være meget effektiv
Radar er blevet billigere, og Gustav Norvik siger, at radar fungerer meget godt i mange applikationer, og at Stanley har mange forskellige radar-kunder i en række forskellige vertikaler, lige fra bilforhandlere til højsikkerhedskunder.

- De kommercielle radarer på markedet i dag har rækkevidder på fra 60 til 1.000 meter afhængigt af radartype og pris. En af fordelene med radar er, at den ikke er følsom over for hverken mørke, lys, regn eller tåge. Generelt er den meget god til at opdage, men dårligere til at klassificere. Derfor passer den ofte godt sammen med et PTZ-kamera.

Hvis en radar registrerer en bevægelig genstand et par hundrede meter væk, kan kameraet zoome ind og give et godt billede, og videoanalysen bestemmer derefter, om det er et menneske eller ej. Dette er en universel løsning, men den fungerer forskelligt afhængigt af forholdene.

- Nogle gange passer kameraet som hånd i handske, og så bliver det både omkostningseffektivt og utrolig sikkert. Men hvis du for eksempel har mange træer eller andre bevægelige ting på stedet, så detekterer radaren hele tiden, og PTZ-kameraet farer frem og tilbage.

Alfa og omega er en lokationsanalyse
- Vi ønsker at forstå kundens behov og forventninger til graden af sikkerhed. Vi ser på stedet; er det kuperet, er det mange eller få træer, hvilke tidspunkter af dagen handler det om, og hvis vi for eksempel er i Sverige, ser vi også på, hvor stor risiko der typisk vil være for sne, og så videre, fortæller Gustav Norvik.

Ofte vil en perimetersikring bestå af kameraer, termiske kameraer og / eller radar, men det afhænger også af infrastrukturen med netværk. For eksempel kan du have mange kameraer, der dækker perimeteren i stedet for et PTZ-kamera.

Gustav Norvik understreger, at Stanley kan tilbyde alt lige fra en simpel løsning til sine mindre kunder til højsikkerhedskunder med store områder og et meget højt sikkerhedsniveau.

- Vi ønsker ikke bare at sælge teknologi: "her er nogle seje ting", og så sætter vi dem op - vi vil sælge en løsning, der er god for kunden, og det er her, vores kontrolcentral kommer ind i billedet. Hvis dine sensorer afgiver alarm, men ingen reagerer på den, bliver den meningsløs. Du skal have nogen, der kan reagere og verificere alarmen og handle i henhold til instruktionerne. For eksempel ved at ringe til politiet, siger han.

Et andet eksempel er, at kontrolcentralen kan tale direkte til en ubuden gæst: "du dér i en rød jakke, vi ser dig, politiet er tilkaldt, forlad området".

- Det er meget effektivt, fordi den , der er trængt ind, forstår, at det ikke kun er en automatisk besked. Så snart du får en operatør, der kan se video, sker der noget, og det højner sikkerheden.

Droner til alarmverificering
Det er ofte et større arbejde at opgradere kunders eksisterende perimetersikring, end at etablere noget helt nyt. Mange har allerede kameraer, og så skal de bruges til at foretage videoanalyse, siger Gustav Norvik.

- Videoanalysen har kun brug for et videobillede, og der kan man bruge eksisterende kamerastrømme, så længe billedet er godt nok. Det betyder ikke noget, hvilket mærke kamera det drejer sig om. Kunden kan vælge at foretage videoanalysen på stedet, i skyen, eller vi kan gøre det i kontrolcentralen.

- Valget har meget at gøre med kundens evne og vilje til at sende videomateriale. Måske sendes der kun video i tilfælde af en alarm, og så kan Stanley anvende videoanalyse på alarmbillederne i kontrolcentralen. Og endelig er der muligheden for i fremtiden at bruge droner til alarmbekræftelse.

- Vi ser nysgerrigt på dette, for der kan være situationer, hvor det ikke er muligt at trække strøm eller kabel til et sted, og der kunne man måske flyve med en drone fra tid til anden for at se på stedet. Men inden vi kommer så langt, skal der være klarhed om ansvar i tilfælde af ulykker osv. bliver udredtførst, og at reglerne bliver klarere, før vi er der, slutter Gustav Norvik.